Ga naar hoofdinhoud
Audisme en Validisme
Datum 15-01-2022 Tijd 10:00 - 12:30

De term ‘Validisme’ wordt gebruikt voor het benoemen van de discriminatie, marginalisering en stigmatisering van mensen met een beperking op grond van hun lichamelijke en/of verstandelijke gesteldheid.

De term ‘audisme’ wordt gebruikt in de context van discriminatie, onderdrukking, marginalisatie en stigmatisering van doven en/of slechthorenden. Audisme is onderdeel van validisme, maar specifiek gericht op doven en/of slechthorenden.

Doven en slechthorenden hebben regelmatig te maken met validisme en/of audisme. Dit komt voor in verschillende vormen, groot of klein. In deze workshop maken we kennis met deze begrippen, wat betekenen validisme en audisme precies? Wanneer is er wel of niet sprake van validisme of audisme?

We beginnen breed, met het uitleggen van validisme, en richten ons daarna op audisme. We behandelen ervaringsverhalen van doven en slechthorenden en er is ruimte om jullie persoonlijke ervaringen te delen. Tot slot bespreken we tools en tips om audisme en validisme te bestrijden. Denk aan: hoe geef je feedback aan mensen die validistische/audistische uitspraken doen? Hoe verwerk je negatieve ervaringen?

Workshop door: Jeanette Chedda, Annemieke van Kampen en Gera Vonk-Huisjes
Host: Linde Terpstra
Datum + tijd: zaterdag 15 januari 2022, 10.00-12.30 uur
Locatie: Online
Entree: losse workshop €19,-.
Inclusief voor de deelnemers van het Identiteit in Gebaren jaarprogramma.
€14,- voor leden van Dovenschap.

 

Back To Top
Ga naar de inhoud