Ga naar hoofdinhoud

Wat is de missie van stichting IN Gebaren?

IN Gebaren zet zich in voor een samenleving waarin doven en slechthorenden goed kunnen meedoen op een gelijkwaardige manier.

Wat is de visie van stichting IN Gebaren?

Dove mensen vormen een culturele-minderheidsgroep; het belangrijkste aspect van hun cultuur is de Nederlandse Gebarentaal.

Nederlandse Gebarentaal is sinds 16 maart 2021 wettelijk erkend als officiële taal van Nederland. Nederlandse Gebarentaal is de rechtmatige taal en de meest toegankelijke taal voor dove mensen. De samenleving ziet gebarentaal (nog) vaak als hulpmiddel om te communiceren. Dit onjuiste beeld belemmert dove mensen in een volwaardige en gelijkwaardige deelname aan de samenleving.

IN Gebaren gelooft erin dat dove mensen zelf alle kwaliteiten in huis hebben om hun eigen leven vorm te geven en deel te kunnen nemen aan de samenleving. IN Gebaren ondersteunt organisaties de toegankelijkheid en inclusie voor doven en slechthorenden zo goed mogelijk te regelen. IN Gebaren draagt bij aan emancipatie en empowerment van de dovengemeenschap.

Hoe doet stichting IN Gebaren dat?

Dit doen we door informatie en inzichten te delen over het culturele perspectief op het doof-zijn. IN Gebaren stimuleert het vergroten van kennis en bewustwording bij zowel dove als horende mensen.

Inzicht in de geschiedenis en cultuur van dove mensen, de patronen van onderdrukking en uitsluiting dragen bij aan het doorbreken van belemmerende patronen. Inzicht in de behoeften van doven en slechthorenden en in hoe samenwerkingsverbanden kunnen opgebouwd worden versterkt de toegankelijkheid en inclusiviteit van de samenleving.

IN Gebaren staat voor een inclusieve samenleving waarin er samen met doven en slechthorenden wordt gewerkt aan toegang tot informatie in Nederlandse Gebarentaal. ‘Niets over ons, zonder ons’.

Onze waarden zijn: gelijkwaardigheid, inclusie, communicatie, persoonlijke ontwikkeling, duurzaamheid en verbinding.

Back To Top
Ga naar de inhoud