De workshop was ook online erg leerzaam en leuk om te doen. We hebben nieuwe inzichten op kunnen doen over de ervaringen van dove en slechthorende museumbezoekers. Met die inzichten en de gebaren die we hebben geleerd, kunnen we onze gastvrijheid zeker nog beter maken. We hebben ook genoten van de enthousiasme en plezier van Martine als trainer, je hebt alle deelnemers een leerzame en leuke avond bezorgd. Elk museum (of andere instelling met bezoekers) zou de training moeten volgen. Veel dank!
Berber Hoftijzer, Hoofd Publieksservice Stedelijk Museum

Dankzij Musea in Gebaren heeft het Rijksmuseum nu een prachtige videotour over de hoogtepunten. Deze is te vinden in de app van het Rijksmuseum. Elk kunstwerk bestaat uit een aantal video’s die superduidelijk en mooi gemonteerd zijn. Musea in gebaren neemt onze aanvragen altijd heel serieus en je kunt er van op aan dat er echt een mooi product uitkomt. De samenwerking loopt heel goed en makkelijk. Musea in Gebaren inspireert ons om steeds weer vernieuwende dingen te doen. Zo hebben we in 2021 samen een online talkshow georganiseerd bij de Slavernij tentoonstelling. We onderzochten de kruispunten met de onderdrukking van de Nederlandse Gebarentaal. Hoe zit het met de machtsstrijd tussen horenden en niet-horende mensen en hoe kunnen we leren van het verleden. Vele dove mensen en horende mensen hebben dit gekeken. Musea in gebaren adviseert het Rijksmuseum op allerlei gebieden, zo heeft Roos Wattel een plan gemaakt hoe we ons onderwijsprogramma beter kunnen laten aansluiten op dove scholieren. Ik zou iedereen adviseren om in zee te gaan met Musea in Gebaren! Gegarandeerd goed advies, kwalitatief hoogstaande producten en een fijne samenwerking!
Cathelijne Denekamp, manager Toegankelijkheid/Inclusiviteit Rijksmuseum

De workshops van IN Gebaren helpen ons om onze eigen organisatie te bekijken vanuit het perspectief van een bredere groep bezoekers. We nemen onbewust als vanzelfsprekend aan dat dingen duidelijk en bekend zijn, terwijl dat niet voor iedereen zo is. Elke bezoeker neemt z’n eigen kennis en perspectief mee, heeft zijn eigen verhaal en vragen. Voor de eigen organisatie vond ik het verrassend hoe positief collega’s staan tegenover het rondleiden in gebarentaal: iedereen vindt het fijn om het aan te kunnen bieden, er is veel belangstelling om met de workshops mee te doen.
Hanneke Jelles, Hoofd Educatie Hortus Botanicus Leiden

Door ondersteuning van Musea in Gebaren is het Stedelijk Museum in Amsterdam nu ook toegankelijk voor doven en slechthorenden – een lang gekoesterde wens. Mede door hun uitgebreide kennis, grote netwerk, grondige aanpak en deskundige begeleiding heb ik de samenwerking als heel prettig ervaren. Zonder Musea in Gebaren hadden wij niet zo’n kwalitatief programma neer kunnen zetten.

De workshop ‘een toegankelijk museum voor doven en slechthorenden’ biedt inzicht en praktische handvatten om de organisatie toegankelijker te maken voor doven en slechthorende doelgroep. Door oefeningen raak je bewust van de andere denkwijze die vereist is om te communiceren, van digitale toepassingen tot een vriendelijk welkom en tot ziens tijdens een bezoek.
Matthijs Bakker, manager Marketing en Communicatie Fotografiemuseum Amsterdam (Foam)

Vanuit brandweer Kennemerland mochten wij een cursus Nederlandse Gebarentaal en communicatie met doven en slechthorenden volgen. De cursus is echt leerzaam! Het heeft ons nieuwe inzichten gegeven. Het is fijn dat je les krijgt van een doof persoon, die als geen ander weet hoe het is om doof te zijn. We hebben lessen op maat gekregen, gebaren geleerd die wij direct kunnen toepassen in ons vak. We hebben inzicht gekregen hoe we met doven en slechthorenden kunnen omgaan, het zijn leuke lessen geweest. Onwijs bedankt, Martine!
