Ga naar hoofdinhoud
Twee witte handen die het gebaar voor 'toegankelijkheid' maken. Je ziet een zwarte trui erachter.

1. In 2016 is VN-Verdrag Handicap geratificeerd in Nederland. In dit verdrag staat onder artikel 30 het recht op toegankelijke deelname aan cultuur, waaronder musea.

2. In 2021 de Nederlandse Gebarentaal erkend als officiële taal in Nederland, naast het Nederlands en het Fries. Dat verplicht de overheid om het gebruik van de Nederlandse Gebarentaal te stimuleren in de samenleving.

3. Er is steeds meer aandacht voor toegankelijkheid en inclusie van diverse groepen in de samenleving. Ook van doven en slechthorenden. De Nederlandse Gebarentaal is de enige volledig toegankelijke taal voor Nederlandse dove en slechthorende gebarentaligen.

4. Door je bezig te houden met toegankelijkheid en inclusie doe je aan inclusief ondernemen (onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen).

5. Door na te denken hoe je je museum toegankelijker kunt maken voor doven en slechthorenden, ga je anders naar je museum en organisatie kijken. Je ontwikkelt nieuwe perspectieven, die verrijkend zijn voor je organisatie en de museuminrichting.

6. Zo ook voor de horende museumbezoekers: je gaat met andere ogen naar kunst kijken. Nederlandse Gebarentaal is een driedimensionele taal en brengt kunst als het ware tot leven.

7. Je draagt bij aan de empowerment van de dovengemeenschap doordat zij op deze manier toegang krijgen tot nieuwe kennis, informatie, inzichten, perspectieven. Jouw museum is een plek voor inspiratie. Ook voor dove en slechthorende bezoekers.

8. Door het inzetten van dove museumgidsen draag je bij aan werkgelegenheid van dove mensen. Je draagt bij aan het vergroten van het inzetten van dove rolmodellen in de publieke ruimte. Dit is enorm waardevol voor de dovengemeenschap, in het speciaal voor dove kinderen en jongeren.

9. Door het inzetten van videotours in Nederlandse Gebarentaal draag je bij aan de zelfstandigheid en keuzevrijheid van dove mensen. Ze kunnen, net als horende mensen, dan op elk moment wanneer ze willen naar jouw museum toe om te genieten van de schoonheid van de kunst. Om zich te laten inspireren door alles wat er te zien en te beleven is in jouw museum.

10. Door samen te werken met IN Gebaren werk je vanaf het begin volledig inclusief. IN Gebaren bestaat uit dove en slechthorende medewerkers. IN Gebaren laat je kennismaken met de dovengemeenschap en Nederlandse Gebarentaal. Samen creëer je een kwalitatief goed en inclusief aanbod, en heb je altijd een plek waar je al je vragen kunt stellen.

11. En… Natuurlijk is het ook gewoon hartstikke leuk om aan de slag te gaan met toegankelijkheid in Nederlandse Gebarentaal! 😉

Geïnteresseerd wat wij voor je kunnen betekenen? Bekijk hier ons aanbod, of neem contact met ons op.

Twee witte handen die het gebaar voor 'toegankelijkheid' maken. Je ziet een zwarte trui erachter.

Back To Top
Ga naar de inhoud