Ga naar hoofdinhoud
Foto ID: Lara Cox, een dove vrouw met blond haar en een donkerrode shirt staat in het Dordrechts museum te vertellen over de kunst die er hangt.

Het Dordrechts Museum sluit zich aan bij Musea in Gebaren en start vanaf oktober met rondleidingen voor doven en slechthorenden. Deze rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal worden verzorgd door rondleiders die zelf doof zijn. Zo kunnen doven zonder tussenkomst van een tolk in hun eigen taal de collectie en tijdelijke tentoonstellingen ontdekken. In deze interactieve rondleiding ontdekken de deelnemers alles over de hoogtepunten in het Dordrechts Museum.

Het Dordrechts Museum vindt het belangrijk om toegankelijk te zijn voor iedere bezoeker. ”Het ontwikkelen van programma’s en activiteiten voor bezoekers met specifieke behoeften is daarbij essentieel,” zegt educator Marianne Verhoork. ”We hebben een video gemaakt om rondleidingen in gebarentaal bij doven en slechthorenden onder de aandacht te brengen. Deze video is vanaf zaterdag 25 september, op Werelddovendag, te zien op onze website en social media kanalen.”

IN Gebaren
De rondleidingen worden aangeboden in samenwerking met stichting IN Gebaren. Eén van de projecten van de stichting is Musea in Gebaren, een initiatief dat kunst en cultuur toegankelijk maakt voor doven en slechthorenden. ”In Dordrecht en omgeving is er een rijke dovengemeenschap,” vertelt Roos Wattel, directeur van IN Gebaren. ”Wij zijn erg blij dat het Dordrechts Museum nu ook toegankelijk is voor doven en slechthorenden, en dat deze doelgroep kan genieten van al het moois in het Dordrechts Museum.”

Musea in Gebaren traint dove museumgidsen en koppelt deze aan musea. Ook produceert de stichting videoproducties in Nederlandse Gebarentaal. Sinds 2016 zijn er 22 dove deelnemers opgeleid tot museumgids en zijn er inmiddels 18 musea die structureel programma’s aanbieden in Nederlandse Gebarentaal (NGT).

De eerste rondleiding in het Dordrechts Museum staat gepand op zaterdag 30 oktober. Tickets zijn € 10,- per persoon, incl. entree. Eventuele begeleiders hebben ook een kaartje nodig. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Reserveren kan via www.dordrechtsmuseum.nl/gebarentaal

Back To Top
Ga naar de inhoud