Ga naar hoofdinhoud

Op vrijdag 14 juni 2024 vond de kick-off van drie videotours in Nederlandse Gebarentaal (NGT) plaats in Paleis het Loo in Apeldoorn. Dove en slechthorende bezoekers kunnen in het museum genieten van videorondleidingen in maar liefst drie verschillende thema’s. Eén van de rondleidingen gaat over Paleis het Loo als het huis van koningin Wilhelmina, de andere vertelt het verhaal van  Willem + Mary en tenslotte is er ook een familietour ‘Thuis bij de Oranjes’ waar je met het hele gezin van kunt genieten.

Familierondleiding wordt goed ontvangen
De rondleidingen  “Huis van Wilhelmina” en “Willem + Mary” waren al een tijdje te bezoeken voor het grote publiek. Vanaf 14 juni is daar nog een familierondleiding in NGT bijgekomen ‘Thuis bij de Oranjes’, verteld door dove verteller Theo Stoop. De rondleiding werd uitgetest door een doof testgezin en werd goed ontvangen en kreeg positieve reacties. “Het was een leuke videotour. Het is prachtig in Paleis het Loo. Het was echt leuk om te komen kijken. Het is heel groot hier. En heel interessant om te leren over de koningen, Wilhelmina en de geschiedenis hier.”, aldus één van de dove bezoekers, Annemieke van Kampen

Videotours en live rondleidingen
Met 3 videotours in NGT doet Paleis het Loo veel om het museum toegankelijk te maken voor dove en slechthorende bezoekers. “Paleis Het Loo is voor iedereen, daarom willen we graag dat iedereen zich hier welkom voelt”, vertelt programmamaker Christa Logtenberg. Naast de videotours worden er ook regelmatig live rondleidingen gegeven in NGT door onze Musea in Gebaren museumgids, Mariek Lankhorst. De eerstvolgende rondleiding is op 29 juli om 13.00 uur in de paleistuinen. De NGT-tours en rondleidingen worden geproduceerd in samenwerking met stichting IN Gebaren.

Praktische informatie
De videotours in NGT zijn gratis te bekijken via de app van Paleis Het Loo. Deze is te downloaden via Google Play of in de Applestore. Het is ook mogelijk om ter plekke een device te huren à € 2,50. Paleis Het Loo is open van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur. Op maandag van 13.00 – 17.00 uur. Tijdens vakanties en op feestdagen is Paleis Het Loo de hele maandag open.

Meer informatie (o.a. over toegankelijkheid) is te vinden op www.paleishetloo.nl.

We willen alle betrokkenen bij deze videoproducties hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking!
Karlien Dijkstra – voormalig programmamaker Paleis het Loo
Christa Logtenberg – programmamaker Paleis het Loo
Richard Cokart via het Nederlands Gebarencentrum – vertaling Willem + Mary
Linde Terpstra – regisseur en gebarencoach Willem + Mary
Bea Bouwmeester – vertaling Huis van Wilhelmina
Theo Stoop  – Vertaling Familietour Thuis bij de Oranjes
Bart Koolen – regisseur en gebarencoach Huis van Wilhelmina + Familietour
Ferry Piekart – scriptschrijver Familietour
Hans Schuite – restaurateur textiel (dove medewerker van Paleis het Loo dat heeft geholpen met de naamgebaren)
Roos Wattel – producent IN Gebaren

Back To Top
Ga naar de inhoud