Ga naar hoofdinhoud

Keti Koti
Aanstaande maandag, 1 juli, is het Keti Koti.
In Suriname wordt Keti Koti ook wel de Dag der Vrijheden of ‘Emancipatiedag’ genoemd. Keti Koti betekent letterlijk ‘ketenen gebroken’. Gehuld in traditionele kleding vieren Surinamers en Antilianen dat op 1 juli 1863 de ketenen van hun tot slaaf gemaakte voorouders zijn gebroken. Op Keti Koti wensen mensen elkaar een ‘Wan Switi Manspasi Dey’ (een fijne emancipatiedag). Het Nationale Theater organiseert in Den Haag een wandeling in NGT over slavernij. Deze wandeling wordt gegeven door de dove Surinaams-Nederlandse vrouw Jo Ann Fernandes, met een tolk NGT-NL.Diversiteit en intersectionaliteit

IN Gebaren vindt het belangrijk om naast de toegankelijkheid en inclusie van doven en slechthorenden ook meer bewustwording te creëren over intersectionaliteit en diversiteit. Hoe zit het met de diversiteit van de dovengemeenschap? Hoe inclusief is de dovengemeenschap voor dove mensen van kleur? Kan de dovengemeenschap leren van de emancipatie van zwarte mensen?

Talkshow Slavernijgeschiedenis en onderdrukking van NGT
In 2021 hebben wij samen met het Rijksmuseum een interessante en leerzame avond georganiseerd, een live talkshow over de slavernijgeschiedenis en de onderdrukking van Nederlandse Gebarentaal. Hieronder kunnen jullie de livestream terugzien.

(1.5 uur, in NGT, met Nederlandse ondertiteling en vertaald naar gesproken Nederlands. Met Nimco Hersi, Glenn Helberg, Eveline Sint Nicolaas en Benny Elferink in het panel. Gemodereerd door Roos Wattel.)


Inclusief gebarentaalgebruik
Voor Wereldmuseum Amsterdam produceerden wij in 2021 ook de video “Gebaren doen ertoe”,  over inclusief gebarentaalgebruik. Hierin wordt uitgelegd hoe talen voortdurend in beweging en ontwikkeling zijn. Zo ook de Nederlandse Gebarentaal. Er zijn in de loop van tijd diverse gebaren aangepast. In gebarentaal is de relatie tussen vorm en inhoud sterker dan in gesproken talen, waardoor gebaren soms als kwetsend kan worden ervaren door minderheidsgroepen. Het is belangrijk om ons daar bewuster van te worden. Je kunt de volledige video hier bekijken.

In 2020 heeft het Nederlands Gebarencentrum een video gepubliceerd over de aanpassing van het gebaar voor (zwarte) Piet naar een neutraler gebaar Piet. Dit is een mooi voorbeeld van het meebewegen van de Nederlandse Gebarentaal op de maatschappelijke ontwikkelingen.Documentaire Never Seen

Wij raden je ook aan om de documentaire over Nimco Hersi, Never Seen,  te bekijken. Geproduceerd door Naima Abdullahi. In deze documentaire vertelt Nimco meer over haar ervaringen als zwarte dove moslimvrouw in Nederland.

IN Gebaren vindt het belangrijk dat mensen zich meer gaan verdiepen in onze slavernijgeschiedenis en dat ze meer bewustzijn opdoen over de onderdrukking van (dove) mensen van kleur.

Heb jij nog tips voor andere films, boeken, of documentaires over dit onderwerp? Laat het ons weten!

Back To Top
Ga naar de inhoud