skip to Main Content
Stichting IN Gebaren is met vakantie van 16 juli t/m 15 augustus

Op 22 september heeft de Tweede Kamer unaniem gestemd voor de wet Erkenning Nederlandse Gebarentaal. Vervolgens heeft de Eerste Kamer op 13 oktober 2020 ook unaniem voor de wet gestemd. Dit werd op televisie vertoond met een dove tolk gebarentaal. Een historisch en emotioneel moment voor vele doven en slechthorenden in Nederland.

Op 16 maart 2021 heeft Koning Willem-Alexander de wet erkenning NGT ondertekend, en hiermee is de wet officieel bekrachtigd.
We zijn ontzettend blij dat we de Nederlandse Gebarentaal nu een officiële taal in Nederland mogen noemen. Hier is decennia aan lobby en strijd aan vooraf gegaan. We zijn verheugd dat dove kinderen vanaf nu zullen opgroeien met taalrechten. Dat het besef en begrip van het belang van Nederlandse Gebarentaal steeds verder doorgedrongen is in de samenleving en nu ook in de politiek en de wet.

Dove mensen hebben recht op toegang en informatie in hun eigen taal. We hebben recht op toegang in onderwijs, in openbare gelegenheden, in kunst en cultuur, publieke informatie, participatie in werk, en nog veel meer.

Er wordt een Adviescollege Nederlandse Gebarentaal ingesteld in samenwerking met het Nederlands Gebarencentrum en Dovenschap, die per 1 januari 2022 zal starten. Dit Adviescollege zal zich buigen over de verdere uitvoering en implementatie van de erkenning van Nederlandse Gebarentaal.

We willen graag alle voorvechters hartelijk danken voor hun inzet voor de erkenning van Nederlandse Gebarentaal.

Back To Top
Skip to content