Ga naar hoofdinhoud

Ben jij benieuwd naar de verhalen van Kamp Vught? Voor het eerst kan je een videotour in NGT volgen die ook deels door dove jongeren is vertaald!

In samenwerking met Nationaal Monument Kamp Vught heeft IN Gebaren een junior videotour in Nederlandse Gebarentaal (NGT) geproduceerd. De videotour is een variant op de audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’. De videotour is vooral geschikt voor gezinnen met dove en slechthorende kinderen van 10 tot en met 12 jaar, maar uiteraard kunnen oudere kinderen of jongeren of dove volwassenen deze boeiende videotour in NGT ook volgen.

Aandacht voor de verhalen van dove Joodse kinderen
In Kamp Vught zaten meerdere dove Joodse kinderen gevangen. In de videotour is er aandacht voor het verhaal van de dove schoolvriendinnen Corrie, Bilsie en Elly. Corrie zag meerdere Joodse leerlingen verdwijnen, waaronder haar vriendinnen Bilsie en Elly. Zij moesten met de beruchte Kindertransporten vanuit Kamp Vught naar vernietigingskamp Sobibor. Een replica van het poesiealbum van Corrie met een gedicht van Bilsie is onlangs toegevoegd aan de vaste expositie:

‘Lieve Corrie. Een zonnig gezichtje / Een hartje van goud / Zorg Corrie dat je dit houd  / Want om wat liefde te ontvangen / Moet je zelf ook niet alles verlangen. Van je schoolvriendinnetje Bilsie Vleeschdrager.’

Dove jongeren vertellen het verhaal
In de videotour in NGT neemt dove vertaler Ellen Nauta je mee door het kamp. Er zijn diverse getuigenissen te zien in de videotour, deze verhalen worden verteld door jonge dove vertellers. ‘Voor zover ons bekend, is het voor het eerst dat dove jongeren de ‘vertellers’ zijn in een videotour in NGT. We vonden het belangrijk dat jonge dove bezoekers zich aan andere dove jongeren kunnen spiegelen. Daarbij is de vervolging van Joden die doof waren voor veel mensen onbekend en nu geven we ook aandacht aan hun lot, ’ aldus Jeroen van den Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught. De videotour junior in NGT sluit aan op het verhaal van de vaste expositie ‘Kamp Vught: zeven seizoenen en 32.000 verhalen’.

Samenwerking

Roos Wattel, directeur IN Gebaren: “We hebben deze videotour intensief samen voorbereid en uitgewerkt. In 2022 kwam NM Kamp Vught bij ons met de wens om een videotour in NGT te realiseren. Wij hebben onder andere mee gedacht over hoe de teksten het best konden worden vertaald naar NGT en hebben meegekeken hoe we de verschillende lagen in de tour konden realiseren, omdat de bezoekers de NGT tour lopen in combinatie met een opdrachtenboekje. De combinatie van een opdrachtenboekje en een NGT tour was voor ons ook nieuw. Ik ben heel blij en trots op het prachtige resultaat en hoop dat er vele dove bezoekers komen om te leren van de indrukwekkende geschiedenis van deze plek.”

Praktische informatie
Nationaal Monument Kamp Vught is geopend  op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De videotour junior NGT is inbegrepen in de entreeprijs van het museum. Dove bezoekers kunnen de MapMyVisit-App downloaden op hun eigen telefoon voorafgaand aan het museumbezoek. In NM Kamp Vught volgen zij met deze app de route langs 16 verhaalpunten. De aanbevolen minimumleeftijd voor deze tour is 10 jaar.

Meer informatie is te vinden op https://www.nmkampvught.nl/

Wij willen graag alle betrokkenen aan deze videotours hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking:

Cecile Post – educatiemedewerker NM Kamp Vught
Ellen Nauta – Hoofdverteller NGT tour
Alice van der Garde – contactpersoon Kentalis Compas Zaltbommel
Arno Roeleveld – contactpersoon Kentalis Compas Zaltbommel
Youssef Alkhlif – junior verteller
Frank Dekker – junior verteller
Lavîn Alî Mousa – junior verteller
Sogand Afschar – junior verteller
Dima Kurka – junior verteller
Tina Kyselova – junior verteller
Ravi Beeuwkes – junior verteller

Back To Top
Ga naar de inhoud